haberler / 2017 yılında kamu kurumları ve siyasi parti yatırımları reklam pastasını büyüttü...

2017 yılında Kamu kurumları ve siyasi parti yatırımları reklam pastasını büyüttü...



Reklamcılar Derneği, 2017 yılının ilk 6 ayında, toplam reklam yatırımlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.88 arttığını açıkladı. Reklam yatırımlarında en büyük payı yine televizyon mecrası alırken, onu dijital ve  radyo izledi. Gazete, dergi, sinema ve açıkhava reklam yatırımlarında düşüş görüldü.

Büyüyen yatırımların itici gücü ise; inşaat, finans ve perakende sektörünün ardından, kamu kurumları ve siyasi partilerde oldu.  

 

Reklamcılar Derneği, üyesi olan medya ajanslarından gelen verilerle hazırladığı 2017’nin ilk yarısının toplam reklam yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu sözcülüğünde, Asbaşkan Demet İkiler, Yönetim Kurulu Üyesi İnanç Dedebaş ve Genel Müdür Ayşegül Molu’nun katıldığı toplantıda, dünya genelinde reklam yatırımlarında yılsonunda yüzde 7,3, Türkiye’de ise yüzde 5 - 10 bandında büyüme beklendiği açıklandı. 5’inci yılını kutlayan Kristal Elma Festivali’nin de konu edildiği toplantıda, Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nil Bağcıoğlu, “5-6 Ekim tarihlerinde Uniq İstanbul’da düzenleyeceğimiz organizasyon; 48 saat canlı müzik, 2 tam gün film gösterimi, 81 konuşmacı, 3 ödül töreni, parti, akşam koşuları, parkur yarışması ve enstalasyonlarla, gerçek bir festival olacak” dedi. Çok önemli konuşmacıların festivale konuk olacağını belirten Bağcıoğlu, Rula Jebreal’in kimlik-islam-kadın-eğitim-yaratıcılık bağlamında anlatacaklarını merakla beklediğine değindi.

Ekonomik krizdeki ülkelerin oranı Türkiye’nin üzerinde

Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Asbaşkanı Demet İkiler toplantıda, 2017’nin ilk yarısında, Türkiye Reklam Yatırımı/GSYH oranının binde 30-35, dünya ortalamasının ise binde 75 civarında olduğunu belirtti. Ekonomik kriz yaşanan ülkelerin Reklam Yatırımı/GSYH oranının Türkiye’nin üzerinde olduğunu da belirten İkiler, 2017 yılsonu beklentisini binde 32 olarak açıkladı.

Kamu kurumları ve siyasi partiler toplam reklam yatırımlarını büyüttü

2016’da, rekabetin yoğun olduğu inşaat, otomotiv ve iletişim sektörlerinin reklam yatırımları artarken, 2017’nin ilk yarısında sıralamada değişiklik oldu. İnşaat sektörü yerini korurken,  onu finans ve perakende sektörleri izledi. Kamu kurumları ve siyasi partiler de yılın ilk yarısında, reklam yatırımlarındaki büyümenin itici gücü arasında yer aldı.

Medya reklam yatırımları yüzde 4.88 oranında yükseldi

2016 yılının ilk 6 ayında toplam 3.662.08 milyon TL olan medya yatırımı, 2017’nin ilk yarısında yüzde 4.88 artışla, 3.840,69 milyon TL olarak gerçekleşti.

TV’ler en büyük payı aldı, dijital medya ve radyolar yükselişini sürdürdü

Kural değişmedi, reklam yatırımlarda % 52,78’lik oranla, televizyon kuruluşları yine en büyük paya sahip oldu. Televizyon reklamlarına yapılan yatırım geçen yılın ilk yarısında toplam 1.948 milyon TL iken bu yıl 2.027 milyon TL’ye ulaştı. Dijital medya yatırımları da yükselişini sürdürdü. 2016’nın ilk yarısında toplam 808 milyon TL olan yatırım, bu yılın ilk yarısında yüzde 17,92 artışla toplam 953 milyon TL’ye çıktı. Toplam radyo reklam yatırımı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.91 artışla; 83 milyon TL’den 91 milyon TL’ye yükseldi.

Gazete, dergi ve sinemalara yatırım azaldı

2017’nin ilk yarısında, gazetelere yapılan reklam yatırımı gerilemeye devam etti. 449 milyon TL’ye düştü. Dergilere yapılan reklam yatırımı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.26 oranında azalarak, 49 milyon TL’den 43 milyon TL’ye düştü. Toplam sinema reklam yatırımı ise yüzde 3.94 oranında azaldı ve 47 milyon TL iken 46 milyon TL oldu.

Açıkhava reklam yatırımları son 7 yılda ilk kez düştü

2010 yılından bu yana yükselişini sürdüren açık hava reklam yatırımları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.48 oranında düşerek, 235 milyon TL’den 232 milyon TL’ye geriledi.

Araştırma Metodolojisi

TV, radyo, gazete, dergi, sinema ve açıkhavada yayınlanan reklamlar, Türkiye’de Nielsen tarafından raporlanmaktadır. Reklam harcamaları raporunda fiyatlandırma, tarife fiyatlarına göre (brüt fiyatlara göre) yapılmaktadır. Reklamcılar Derneği’ne üye medya planlama ve satınalma ajansları, Nielsen tarafından raporlanan brüt reklam yatırımlarına, mecra bazında kendi tahmin ettikleri indirimleri uygulayarak toplam net reklam yatırımlarını hesaplamaktadır. 


haberler

yayınlar

insan kaynakları

etkinlikler

sosyal medyada RV

birbirimizden haberdar olalım

Gelişmelerden haberdar olmak için
bültenimize kaydolun.